Από το αμπέλι στο κρασί – Μια βιωματική δράση του Τομέα Γεωπονίας στο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας
Η σχολική χρονιά στο σχολείο μας ξεκίνησε με τον πιο δημιουργικό και γευστικό τρόπο!
🎍Ο Τομέας Γεωπονίας🎍 υλοποίησε για 3η συνεχή χρονιά 🏅🏅🏅,το καθιερωμένο βιωματικό πρόγραμμα
«Από το αμπέλι στο πάτημα του σταφυλιού». 👨🌾👩🌾
Μια δράση που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά όλα τα στάδια της αμπελουργίας🍇🍇 και της οινοποίησης, βιωματικά συνεργατικά & δημιουργικά!
Συντονισμένοι,εκπαιδευτικοί& μαθητές, και φέτος καταφέραμε να προμηθευτούμε σταφύλια 🍇🍇🍇από διαφορετικές περιοχές με πλούσια αμπελουργική παράδοση: Βοιωτία 🏔Πλαταιές⛰️ Δυτική Αττική, Νεμέα 🗻Δερβενοχώρια🌍🌎🌏
Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ποικιλίες όπως Ροδίτης, Σαββατιανό, Ασύρτικο και Αγιωργίτικο Νεμέας τρεις λευκές🍾🍾🍾 και μία ερυθρή 🍷ώστε να παραχθούν μονοποικιλιακά κρασιά, λευκά και ερυθρά.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου🏫, όπου οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στο πάτημα των σταφυλιών με τρεις διαφορετικούς τρόπους:
Με ⚗️πατητήρι
Με τα 🖐🤚
Με τα 🦶🦶
Γνώρισαν 👀παραδοσιακές αλλά και πιο σύγχρονες πρακτικές, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δεξιότητες λεπτής και αδρής κινητικότητας🤛🫴🫳🙌🙏🫶
Πρακτικά, πλέον, βίωσαν με τις αισθήσεις τους τη μαγεία της μεταμόρφωσης του σταφυλιού σε μούστο🙋🙋♀️
Ο φρέσκος μούστος αξιοποιήθηκε ποικιλοτρόπως:
Μια ποσότητα δόθηκε στον
Τομέα Μαγειρικής 👩🍳 Ζαχαροπλαστικής 👨🍳
για την παρασκευή:
🍪Παραδοσιακών μουστοκούλουρων
🥧Μουσταλευριάς
Η υπόλοιπη ποσότητα τοποθετήθηκε σε ξεχωριστά βαρέλια για κάθε:
🍾Λευκή ποικιλία (Σαββατιανό, Ασύρτικο, Ροδίτης)
🍷Ερυθρή ποικιλία,
με στόχο να ακολουθηθούν διαφορετικές τεχνικές οινοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές διδάχθηκαν τις βασικές αρχές διαχείρισης του μούστου, τις τεχνικές ερυθροποίησης αλλά και τις φάσεις της ζύμωσης.
🧑🌾👩🌾👨🌾
Έμαθαν να αναγνωρίζουν τα στάδια που απαιτούνται, από τη στιγμή που το σταφύλι συλλέγεται μέχρι να φτάσει στο ποτήρι μας ως κρασί🍷🍾
Η δράση δεν είχε μόνο παραγωγικό χαρακτήρα αλλά και παιδαγωγική αξία:
Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά💁♂️💁♀️🙋♂️🙋♀️ και συνεργάστηκαν σε όλα τα στάδια:
🙆♂️Εξασκήθηκαν στη διαχείριση χρόνου και στη συνέπεια, κατανοώντας ότι η φύση και οι καλλιέργειες ακολουθούν κυκλικούς ρυθμούς.🙆♀️
🧑🌾Βίωσαν την έννοια της «από το χωράφι στο ράφι»👨🔬 ολοκληρωμένης διαδικασίας, κάτι που τους βοηθά να κατανοήσουν τον κύκλο της παραγωγής🧑🎓 και τη σημασία κάθε σταδίου👩🎓
Σήμερα, τα βαρέλια έχουν σφραγιστεί και βρίσκονται σε διαδικασία ζύμωσης.
Το τελικό προϊόν θα παρουσιαστεί στα σχολικά bazaar μας🪢🧩🎲🎰🖼🪆 , δίνοντας στους μαθητές τη χαρά να μοιραστούν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους με την ευρύτερη κοινότητα
🏛🏣🏢🏥🏤🏦🏨🏪🏫🏭🏬
Η δράση αυτή είναι ένας ζωντανός τρόπος εκπαίδευσης που συνδυάζει παράδοση, γνώση, βιωματική μάθηση και συνεργασία, αποτελώντας πλέον θεσμό για το
🏡ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας🏡
📹 Παρακάτω ακολουθεί το βίντεο από τη βιωματική μας δραστηριότητα
Σελίδα 1 από 7

